2016. augusztus 8., hétfő

Intercoiffure Hungary - interjú II.

A fodrászszakma kiválósága
A megszállottságom határtalan.”

A fodrászok fodrásza, előadó-bemutató fodrászként, hajszobrászként, divattervezőként, szervezőként – és még oly sok címet sorolhatnánk – dolgozik a szakma élvonalában, a legnagyobb fodrászok társaságában. Idestova nyolc éve az Intercoiffure Hungary művészeti vezetője, a szakma méltán elismert alakja, Szabados Irene. Vele beszélgettünk a hazai fodrász-nagyságokról, szakmáról, az Intercoiffure Hungary céljáról és bemutatóiról.

- A fentebb említett tevékenységeket hogyan tudja összeegyeztetni? Hogyan jut ideje másra a munka mellett?
Nehezen, mégis meg kell találni a rendszert, hogy az ember kiigazodjon a dolgain. Amire nagyon büszke vagyok, hogy 2002-ben megkaptam az „Év fodrásza” díjat, melyre csapattársaim méltattak, s azt hiszem, ez megér minden fáradtságot! Eddig egymagam foglalkoztam az Intercoiffure Hungary ügyeivel, mára viszont kevesebb intéznivalóm van ezzel kapcsolatban, hiszen Mali Ildikó stylist egyre több feladatot vesz át tőlem. Az immáron 23 főre növekedett csapattal ő tartja a kapcsolatot, illetve egyezteti az időpontokat és a helyszínt a fotózásainkra. Szerencsére legnagyobb fodrászaink is teljesen elfogadták, így már az elejétől fogva könnyű az együttműködés. Emellett az immáron nyolc éve megrendezésre kerülő „Versenyek versenye” elnevezésű megmérettetést közösen szerveztük, aminek legfőbb célja a 23 mesterfodrász alkalmazottaiból kiválasztani azt az egy tehetséget, aki Magyarországot képviseli a párizsi Intercoiffure Mondial-on, ahol egy show keretében a világ összes pontjáról delegált juniorok megmutathatják tudásukat. Idén Hartung Attila győzedelmeskedett, feladata egy extrém hajvágás és egy extrém építés elkészítése volt, így ősszel hazánkat ő fogja képviselni a divat fővárosában.

- Ha már az évszakoknál tartunk, mindig tavasszal mutatja be az Intercoiffure Hungary a kollekcióját, ami idén sem volt másként. Kik tervezték a frizurákat? Kreációjukkal a divatot követik, vagy azt megteremtik?
Mivel Magyarország nem divathatalom, így kollekciónkat természetesen a nyugat-európai trendek határozzák meg, azok közt is főleg Anglia, melyek a hazai fodrászoknak újdonságként hatnak. Ezáltal a kintről ellesett újításokkal itthon divatot teremtünk. Vagyis az ott látott trendeket mi átvesszük, megtanuljuk, s fodrászainknak továbbítjuk, ami inspirálja őket, ezáltal minket is. Mivel a csapat tagjai különféle egyéniségek a divatot illetően, így mindenki beletesz egy kicsit munkájába önmagából, ami aztán színesebbé teszi a képet, s ez még inkább emeli az elkészített frizura egyediségét. Emellett második éve a fodrászból lett profi fotóssal, Dévai Ákossal dolgozunk együtt, ami nagyban hozzájárult a képek színvonalának növekedéséhez, így a hazai szaklapok és néhány külföldi frizura magazin is megjelentette munkáinkat. Mivel ő is ért a frizurákhoz, így képes láttatni, és fényekkel kiemelni a finom részleteket. A 2007-es tavaszi kollekciónkat egyébként Mali Ildikó tervezte, s egyben szervezte meg, amely remekül sikerült.

- Mikor és hogyan indult az Intercoiffure Hungary? Hogyan kapott ilyen felelős beosztást a szervezetnél?
Szakmánk kiválóságát, úgymond vezéralakját, Hajas Lászlót keresték meg Párizsból, hogy alapítsa meg egyesületünket, amellyel csatlakozhattunk a francia Intercoiffure Modial nemzetközi szervezethez. Így született meg kezdetben 16 mesterfodrásszal az Intercoiffure Hungary. A szerveződés máig is érvényes feltételei azok voltak, hogy tagjainak minimum tizenöt éve a szakma élvonalában kell dolgoznia, erkölcsi normái és személye a csoport, illetve a szakma számára elfogadható legyen, és saját szalonnal kell rendelkeznie. Eddig a fodrászok nagyjai javarészt csak az öltözőben, illetve a rendezvények hátsó folyosóján találkoztak, így viszont egymás munkáit és a másikat mindinkább elkezdtük megismeri. Egy olyan kezdeményezés született, ami közelebb hozott minket egymáshoz, s szerintem erre szükség is volt. Eleinte 16-an indultunk, és Szabó Imre volt a művészeti vezető, később kiderült, hogy ő erre a szervezkedésre nem vágyik igazán, s ekkor kért fel engem Hajas László a feladatra. Én ezt rögtön elvállaltam, hiszen ez azt jelentette, hogy sokra tart engem szakmailag, így ez szinte egy visszautasíthatatlan ajánlat volt. Azóta szervezem az egyesület médiáját, a bemutatóinkat, és a fotózásokat, végre Mali Ildikó személyében egy segítővel kiegészülve.

- Mi az Intercoiffure Hungary tényleges célja?
A cél az, hogy érezzük egymást. Ezt úgy értem, hogy az embernek születésétől fogva az egyik első és legalapvetőbb igénye a hovatartozás érzése. Az, hogy tudja azt, hogy tartozik valahová, akár családról, akár barátokról, akár szakmai körről beszélünk. Nálunk természetesen az utóbbiról van szó, ahol mindannyian tudjuk, hogy a 23 ember közé tartozás itt egyfajta szintet is jelent, ez elismerés a szakmától, elismerés azoknak, akik ide tartoznak. Nem titkolt vágyunk pedig a tagkör bővítése, vagyis az, hogy még többen csatlakozzanak ehhez a csapathoz, főleg fiatalok, úgymond a jövő reménységei, akiket elfogadnak a szakma nagyjai és ők is méltónak érzik magukat a csapathoz való tartozásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése