2016. augusztus 8., hétfő

A mesterek 2005-ös nyári hajdivat-kollekciója Intercoiffure Hungary 2005 – Versenyben tanár és diák


A nyolcvanas években néhány párizsi fodrász úgy döntött, újjáéleszti az Intercoiffure-t, hogy ismét elit szervezetbe gyűjthesse a szakma kiválóságait. Az Intercoiffure-be tartozni elismerést, megbecsülést jelent. Az évek során egyre több ország fodrászai csatlakoztak a párizsi szervezethez, mára világszerte 45 ország a tagja. A szervezet tagjai évente többször tartanak értekezletet a világ különböző pontján, ahol beszámolhatnak saját országuk eredményeikről, megmutathatják kreációikat, illetve javaslatokat fogalmazhatnak meg.
Az Intercoiffure hazai képviselete, az Intercoiffure Hungary, a Magyar Fodrászművészek Egyesülete idén hatodszorra rendezte meg látványos hajshow-ját Budapesten, melynek keretén belül bemutatta a 2005-ös nyári frizura-kollekcióját. A VI. Juniorok „Versenyek Versenyé”-nek és a Mesterek 2005-ös Hajdivat Kollekció Bemutatójának a Várklub adott otthont. Az egyesület titkárát, művészeti vezetőjét, Szabados Irénét, a L’Oréal magyarországi nagykövetét kérdeztem a versenyről, a nyári divatról és a további terveikről.

– Milyen követelményeknek kell megfelelnie annak, aki tagja kíván lenni az Intercoiffure Hungary-nak?
Az egyesületnek 15 hazai alapítója van, mára 20 körüli a tagok száma. A szervezet tagjai a szakma kiválóságai. Az lehet tag, aki legalább 15 éves szakmai múlttal és saját szalonnal rendelkezik.

– Kik indulhatnak a juniorok versenyén? Mik az elvárások?
Ez a verseny a francia Intercoiuffure Mondial ifjúsági szekciójának a Guillaume Alapítvány által létrehozott hazai versenye. A versenyre az egyesület tagjainak 18 és 27 év közötti dolgozói nevezhetnek. A hazai juniorok versenyén minden nevezőnek két kategóriában kellett bizonyítania jártasságát. A versenyzőknek másfél óra állt rendelkezésére, hogy hajvágásban és hajépítésban is megcsillanthassák kreativitásukat és technikai tudásukat. Az ifjúsági verseny célja, hogy minden évben ráleljünk a legtehetségesebb fodrászra, aki képviselheti mesterét és egyben hazáját a Párizsi Nemzetközi Találkozón. A hazai verseny idei témája Egyiptom volt, mely köré egy tetőtől talpig egységes képet adó stílust kellett kreálni. Idén a Lestyán Szalont képviselő Csóka Adina bizonyult a legjobbnak, ősszel Párizsban ő képviselheti majd Magyarországot.

–Milyen más említésre érdemes eredménye van egy ilyen rendezvénynek?
Az egész napos programon a közönség soraiban szakmabeliek ültek, közel háromszázan. Szponzorok, üzletemberek, fodrászok, szakmabeliek együtt alkothattak és gondolkozhattak egy szakmai nap keretén belül. Szakmai, erkölcsi hovatartozás érzése, büszkeség, hogy egy csapathoz tartozunk. Együtt alkottuk meg a 2005-ös nyári frizurakollekciót, melynek fotóiból válogatva aztán megmutatjuk az országnak és a világnak, hogy mi 2005-ben mit tekintünk követésre érdemesnek. Egy ilyen frizurakollekció megalkotása nem csak a trendekről és a divat legújabb ötleteiről szól, hanem precíz mesterségbeli professzionalizmusról, kiforrott világszemléletről, merész gondolkodásmódról, melyből egyfajta alkotói filozófia rajzolódik ki, ami útmutatást ad.

–2002-ben Párizsban, az Intercoiffure Mondial-on, Magyarországról először, te kaptad az Év Fodrásza díjat. A díj átadása előtt és ma is fontosnak érzed a fodrászok összefogását, továbbképzését. Tudsz a miértekre válaszolni, vagy egyszerűen vannak dolgok, amikre nem szükséges magyarázatot találni?
A belvárosi szalonomban hetente háromszor tanítom azokat a fodrászokat, akik úgy érzik, hogy van még mit fejlődniük a hajvágás, kontyfésülés és hajhosszabbítás területén. A szakmunkások oktatásának terén van még tennivaló, hiszen minden fodrásznak szüksége van folyamatos képzésre, új technikák, irányzatok megismerésére. Ebben kívánok segíteni, életem végéig szeretném segíteni a fodrásznépet.

–Számodra mit jelent a divat?
Folyamatos változékonyság, állandó visszatérés, ami sokszor kiszámíthatatlan és szeszélyes. Nem más, mint az idő folytonos keveredése, jelen és múlt összeolvadása, majd újjáértelmezése. A trendek csupán irányt jelölnek, felelevenítenek egy életérzést, történelmi korszakot, és a divat kreátorainak feladata, hogy megalkossák és újrafogalmazzák a jelenlegi élet formájának igényei szerint.

–Vagyis a hajkreátorok a pillanat művészei, ha az időtávlatokhoz viszonyítunk?
Mindenképpen művészek, akik először lerombolnak. Vágnak és festenek, hogy végül létrehozzanak valami egyedülállót, amit aztán a végletekig fokoznak. Egészen a következő szezonig, amikor újra kezdetét veszi a megújítás.

–A 2005-ös nyári hajdivat megalkotását milyen irányelvek jellemezték?
A mesterek az haute-couture eleganciáját az idei nyári trendekre alapozva fogalmazták újra, megmutatva a kontyba rendezett hosszú haj számtalan variációs lehetőségét. A göndör, fejtetőre halmozott tincsek a régi idők romantikus ártatlanságát idézik. A frizurát megtörő, tépetten kimeredező hajvégek valamiféle absztarkt játékosságot jelenítenek meg, a virágszirmokra emlékeztető feltűzés vagy a színes hajtincsek tekergőzése pedig az etnikus hatásokat tükrözi. A pret-a-porter rövid és félhosszú frizurái formálhatásukkal megfelelnek a mindennapi élet kihívásainak, variálhatóságuk lehetővé teszi, hogy apróbb igazításokkal és az öltözék megváltoztatásával akár egy teljesen új stílus is létrehozható legyen, egyéni ízlés szerint. Az egyenesre vágott, tömör vagy éppen aszimmetrikus frufru, a tépett kifelé vagy befelé álló tincsek, a hajhossz és a színek misztikus válogatása, egymásra rétegzése adja meg a frizura alapkarakterét, amelyet aztán feltűzéssel, szárítással, hajformázással lehet tovább alakítani. A hordhatóság követelményeinek megfelelően a mesterek precíz vágástechnikával, fantáziájuk szabadon engedésével és mesterségbeli tudásuk professzionalizmusával létrehozták az alapot, ami lehetővé teszi viselőjének, hogy később újraalkothassa vagy átalakíthassa, és így maga is részesévé válhasson az alkotás folyamatának. Vagyis a szakma neves képviselői arra biztatnak: merj kreatív lenni, alkoss és versenyezz!

Tábori Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése